Furunäs Bullmarks IK

FBIK:s fotbollsplaner i Furunäs är ett minne blott

Furunäs Bullmark IK har haft två av sina gräsbelagda fotbollsplaner på Movallen i Furunäs. Varje år har där spelats FBIK:s ungdomscup i fotboll vilket varit en stor folkfest med spelare, ledare, föräldrar i olika generationer samt övriga intresserade. År 2016 flyttades ungdomscupen till Bullmark och en stolt epok i Furunäs historia gick i graven, FBIK:s fotbollscup levde vidare i Bullmark ett antal år men lades sedan ner.

FBIK Cupen har genom åren gjort Furunäs och Bullmark kända inom vida kretsar långt utanför kommungränserna. Den startade 1982 och har spelats i stort sett varje år förutom något enskilt år, sedan starten. Flera generationer har besökt eller spelat på fotbollsplanerna i Furunäs under sin och sina ungdomars aktiva tid inom fotbollen. När FBIK Cupen var som störst spelades på alla fotbollsplaner både i Furunäs och Bullmark. Då var det ca 125 ungdomslag som under tre dagar mätte sina talanger inom bollspel, sammanhållning och gemenskap. År 2015 var det alltså 33 år sedan FBIK Cupen spelades för första gången. År 2016 flyttades fotbollscupen till Kamvallen i Bullmark där ca 45 lag i yngre åldrar deltog. 

20130608_132027 (640x500)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite historik:
Furunäs Bullmark IK är en välkänd Idrottsklubb med ett gediget förflutet. Den startade som Furunäs under 1940-talet, när varje by hade ett fotbollslag. Byarna spelade mot varandra och hade lokala derbyn. Hösten 1950 anmäldes Furunäs till seriespel i Sävar-Bygdeåserien. Efter att ha spelat på jord och sandplan uppe vid Klappmarksvägen i många år, flyttades fotbollsplanen och 1961 iordningställdes en ny gräsplan och ett omklädningsrum i Furunäs. Det var ovanligt med kommunala bidrag och gräsplaner så Furunäs IK var tidigt ute med egen anläggning och gräsplan.  Namnet blev Movallen.

Furunäs och Bullmark slog sen ihop sina föreningar 1967 och en kommunal gräsplan, Kamvallen, med omklädningsrum byggdes i Bullmark.

Klubben byggde sen klubbstuga 1982 och utökade med en grusplan i Bullmark. Det var ideellt arbete som gällde då som nu i föreningslivet.

Damfotbollen startade 1973 och var under 1980-talet med i en Allsvensk serie med lag från Alvik i Luleå, Norrbotten till AIK och Hammarby i Stockholmstrakten.

Ungdomsverksamheten ökade kraftigt under 1990-talet och föreningen hade under några år femton lag, från damer och herrarnas A-lag till knattelagen. Movallen byggdes då ut med ytterligare en gräsplan.

Herrarnas A-lag har från starten i slutet av 1940-talet spelat upp sig från division 5- 6 till att vara i division 3 i mitten på 1990-talet.

Under senare delen av 2000-talet blev dock underlaget med spelare och ledare mindre och ungdomskullarna minskade vilket medförde att det blev svårigheter att få ihop lagen. FBIK hittade samarbete med andra klubbar för ungdomslagen. Damlaget fick för få spelare och herrarna hade långa dyra resor och för litet spelarunderlag och blev tvungna gå ner i lägsta divisionen.

År 2012 fanns ett utvecklingslag herrar samt två ungdomslag i knatteåldern. Förhoppningen är att lagen byggs upp framöver och det blir det en ny era i FBIK:s fotbollsliv. FBIK:S fotbollscup har också gått av stapeln i Furunäs som vanligt fram till  2015 som fortsättning på en lång årlig tradition.

Läs mer här

 

Skidintresset i Furunäs IK stort på 1950-talet.
Det anordnades skidtävlingar och stafetter i byarna med flera duktiga som tävlade i skidspåren. Assar Rönnlund startade som junior sin skidkarriär i Furunäs innan han flyttade till IFK Umeå.

Skidverksamheten har funnits kvar till inpå 2000 talet, både med ungdomsverksamhet samt seniorer vilka tävlat i kommunserier och klubbmästerskap. Många har deltagit i 7 mila och Vasaloppet.

Sävar´ået
Ett långlopp i sju springsträckor från Floda till Sävar anordnades tillsammans med Botsmark IK, Sävar IK och Sävar Korpen. Tävlingen genomfördes under 18-20 år med många deltagande löpare. 2001 var sista året för tävlingen när antalet deltagande lag minskat.